23 Aralık 2009 Çarşamba

Dünyanın Bütün Maden Mühendisleri... Birleşin!

Mühendislik okuduğum yıllar içinde mühendislik eğitiminin ülkemizde asla yeterli olmayacağını anlamıştım. Bilenler bilir başka bölümde okuduğum için hiç bir bölümün eğitim ve öğretiminin yeterli olmadığı kanısındayım. Çünkü üniversiteler üniversite ismini haketmiyor. Sosyalleşmenin ve kültür etkinliklerinin sadece bahar şenliklerinden ibaret olduğunu zanneden %90 çoğunluk karşısında Kültür Dairesi Başkanlıklarının bütçelerinden yararlanarak bir şeyler yapmayı hedefleyen %10 azınlık.

Ortaya elinde süper diploması olan ama gündemden, haklarından, bilinçlerinden feragat etmiş bir yığın üniversite mezunu çıkıyor.

Mühendislik öğrenimi görenler en hali acınası olanlar; ki bundan dolayı üzgünüm. Derslerin ağırlığına dünyadaki genç nüfusun aymazlığı da eklenince kalın termodinamik kitaplarının arasında kaybolmuş bir yığın mühendis ortalıkta mukavemet hesabı yapıyor.

Mezun olmuş bu mühendislerin bilinçlerini biraz olsun zinde tutmaya çalışan bir kurum var ülkemizde. Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB).

Her ilde şubesi olan bu kurum hem belirli izinler konusunda yetkilidir, hem bilirkişi olarak danışılan insanlardır, hem televizyona çıkıp demeçler verip; "Efenim onu oraya yaparsanız iki ay sonra yıkılır" derler, basın açıklamaları yaparlar, hem de bazı etkinlikler düzenlerler. Etkinlikler halay şeklinde değil, gündemle ilgili bazı konferanslar şeklinde olur genelde. Buraya hem öğrenciler hem oda üyesi mühendisler katılır.

Maden Mühendisleri Odası da bu birliğin bir üyesi.
Geçtiğimiz günlerde Bursa'nın Devecikonağı beldesinde meydana gelen grizu patlamasında yitirilen 19 işçinin ardından da Maden Mühendisleri Odası çeşitli bildiriler yayınladılar, olayı kınadılar "Biz uyarmıştık" dediler.

Bugün madenin sahibi mahkemeye çıktı. Mahkemede tutuklanması istenen madenin sahibi "Beni tutuklamayın. 68 yaşındayım. Şeker ve tansiyonum var. Tutuklanırsam ailelere yardım edemem” dedi.

Peki...

Bu böyle sürecek gidecek büyük bir ihtimalle. Gündem madende diye maden mühendislerini birleşmeye çağırdım ben. Bir çok işçi iş kazalarında hayatını kaybediyor, sakat kalıyor. Bir çok işçi haksız yere işinden ediliyor. Marx'ın ortalığa savurduğu komünizm hayaleti hala fabrikaların üzerinde dolaşıyor ama işçi hakları o kadar yetersiz düzeydeki o hayalet bir türlü vücut bulamıyor.

Sonuç...

Birleşin Maden Mühendisleri ve lütfen sendikal haklar konusunda da işçileri bilinçlendirin. Biraz olsun sendikalarla işbirliği yapın ki işçiler size güvensin, patronlar da sendikaya üye olan işçileri işten kov(a)masın.

Fakat üniversitede gerekli alt yapı alınmazken, hatta varolan alt yapıdan feragat edip bilinçsiz bir şekilde ortalıkta dolaşırken, büyüyünce bunları yapmasını bekleyemezsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder