21 Ocak 2010 Perşembe

Haiti

Sene 1971...
Pink Floyd Pompeii performansını sergiliyor. Ben uzun yıllar sonra tanışıyorum elbette bu performansla. İlk defa kanlı canlı, elleri kollar oynarken görüyorum Pink Floyd elemanlarını. Benim gibi senin gibi bir insan olduklarını anlayıp biraz hayal kırıklığına uğruyorum çünkü çoktan tanrı katına oturtmuşum elemanları.

Yönetmen hem Pink Floyd elemanlarından planlar gösteriyor hem de Pompeii'den...
Nasıl yok olmuş Pompeii şehri Roma İmparatorluğu'nun en medeni şehriyken? Vezüv yanardağının faaliyete geçmesiyle.
Peki neden faaliyete geçmiş Vezüv yanardağı? Tanrı ceza vermek istemiş Pompeii sakinlerine, çünkü müthiş bir yoldan çıkma var orada o dönem. Yoldan çıkmak derken eğlence dönemin skalasının üzerinde...

Peki, kendimizden örnek verelim; 17 Ağustos depremi neden oldu? cevap basit; ahlaksız bir grup insan tanrı tarafından cezalandırıldı.



Bugün itibariyle küçücük ada ülkesi olan Haiti'de çıkarılan ceset sayısı 80.000. Ölü sayısının 200.000'in üzerinde olacağı tahmin ediliyor. 7,0 şiddetinde büyük deprem sonrasında 6,1 şiddetinde artçı bir deprem daha olmuş bugün.

Neden? Çünkü tanrı Haitililere bir ceza vermek istedi. Çünkü Haitililer voodoo ile büyü ile uğraşıyor. Baştan çıkmışlar, sapıtmışlar, gökten musibet inivermiş... Nuh Gönültaş aynen böyle yazmış.

Sevgili Nuh Gönültaş... Bilmedikleriniz var, ben size anlatayım. Haiti'deki depremin asıl sebebini bir de benden öğrenin...

Bilmeyeniniz vardır, Sayın Nuh Gönültaş bilmiyor elbette, Haiti Karayip Denizi'nde kölelikle ilk buluşmuş zavallı ülkelerden biridir. Halkı gerek İngilizler, gerek İspanyollar, gerekse Portekizliler tarafından alınıp satılmış, katledilmiş. Tarihsel bakarsak eski değil, Napolyon döneminde o adadaki ırkın beyazlaşması için 18.000 Haitili pala darbeleriyle katledilmiş Fransız askerler tarafından. Karşılığında Fransız Hükümeti 29 dolar ödedi ölü başına. Musibeti eksik olmamış Haiti üzerinden tanrının.

Ama asıl bilinmesi gereken ve bu depremin sebebi ise Haiti'nin dünyadaki en ahlaksız ülke olmasıdır. Ahlaksızlar, çünkü baş kaldırdılar. Dünyada bir ilki gerçekleştirdiler. İngilizler, o köleliği başlatan ve Sanayi Devrimini sattıkları insanlar sayesinde gerçekleştiren İngilizler artık insan satışının yeterli karı getirmediğini anlayıp köleliği yasal olarak kaldırmadan 3 yıl evvel Haiti'de yasaklandı kölelik. Önce Haitililer başkaldırdı köleliğe ve ilk başta onlar çıkardılar bu yasayı. Bunun üzerine Avrupa lanet etmeye başladı Haiti'ye...

Kim bilir belki o lanetlerin bugüne kadar birikmesinin sonucudur bu deprem. Dile kolay 2 asırdır edilen beddualardan bahsediyoruz. 7,0 şiddetinde bir musibet olur elbette.

2 yorum:

  1. Ayni elestiriyi bu kadar populist olmadan da yapabilirdin bence.

    YanıtlaSil
  2. @bezgin
    kastın 17 ağustos depremini kullanmış olmamsa: bilerek ve isteyerek, aynı zamanda aynı şahsın (Gönültaş) o deprem hakkında da aynı yorumu yapması sebebiyle kullandım. popülist değil, ısrarcı olarak nitelendirebilirim...

    YanıtlaSil